Yiyecek ve içecek hizmetleri olan otel restoran, kafeterya, pastane Toplu beslenme kurumları vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hale getirilip müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır.
Turizm sektöründeki gelişmelerin yanı sıra, toplumdaki sosyo-kültürel ve ekonomik değişimler: insanların birçoğunun ev dışında hazırlanmış yiyeceklerle beslenmelerine ve yiyecek içecek hizmetleri alanının hızla gelişmesine sebep olmuştur.
Yiyecek içecek hizmetlerinin sunulduğu, besin hazırlayan ve sunan personelin mutfak hijyeni konusunda eğitimli ve bilgili olması gerekir.Küçük ihmaller insan sağlığını bozarak besin zehirlenmelerine ve kronik hastalıklara neden olabilir.
Ülkemizde yiyecek hizmetleri alanında faaliyet gösteren kamu ve özel kurumlar; fabrikalar, restoranlar, oteller, barlar, kafetaryalar, fastfood alanları mevcuttur. Yiyecek içecek hizmetleri alanı hızlı bir değişim ve gelişim göstererek, ülkemizde ve dünyada önemli bir istihdam alanı haline gelmiştir. Bu alanda rekabet koşullarına ayak uydurabilmek için sektörün istediği yeterlilikte ve dünya standartlarına uygun insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.
Ulaşım sektöründeki hareketlilik ve yolcu hizmetlerinin önem kazanması,hosteslik mesleğinin gelişmesine ve istihdamının artmasına neden olmuştur.Bu meslekte yiyecek içecek hizmetleri yer aldığı için,hosteslik mesleği yiyecek içecek hizmetleri alanı içinde yer almaktadır.
ALANIN ALT DALLARI
· Mutfak ( AŞÇILIK )
· Pastacılık
· Servis
· Host-Hosteslik
· Alana ait dallardan,seçtiği dala göre eğitim gören öğrenciler;sıcak yemek aşçısı sosiyer,soğuk yemek aşçısı,kahvaltı aşçısı,bar elemanı,tranşör,stevart,uçak ve yer hostesti vb. meslekleri yapabilecek eğitimi alırlar.
MUTFAK DALI (AŞÇILIK)
· Mutfak araç gereç ve ekipmanlarını kullanarak hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun şekilde yiyecek ve içecekleri hazırlayan ve servise sunan meslek dalıdır.
Görevleri:
· İş organizasyonu yapmak.
· Hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun çalışmak.
· Standart yemek tarifleri ve menüler hazırlamak.
· Kahvaltıyı servise hazırlamak.
· Çorba ve sosları servise hazırlamak.
· Ana yemek ve yardımcı yemekleri servise hazırlamak.
· Açık büfe yemeklerini servise hazırlamak.
· Mutfağa ilişkin temizlikleri yapmak.
· Alanındaki araç gereç ve ekipmanların bakımını yapmak.
PASTACILIK
· Pastane mutfağı araç gereç ve ekipmanlarını kullanarak hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun pastane ürünlerini yapma süsleme ve servise hazır hale getirme yeterliliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
SERVİS
· Yiyecek ve içeceklerin servis ön hazırlıklarını yapma,sipariş alma, yiyecek ve içecek servisi yapma,hesabın tahsili ve takdimini yapma gibi iş ve işlemleri yapan meslek elemanıdır.
GÖREVLERİ:
· Servis öncesi hazırlıkları yapmak.
· Konuk kabul ve uğurlama işlemlerini yapmak
· Yiyecek ve içeceklerin siparişini almak.
· Çeşitli yöntemlerle yiyecek servisi yapmak.
· Özel servis yiyeceklerini taktim etmek.
· İçecek servisi yapmak.
HOST/HOSTES
· Tanımı: Fuar/kongre otobüs/tren, havayollarında seyahat öncesi, sonrası ve seyahat sırasındaki yolcu/müşteri hizmetlerini ve servis hizmetlerini yapan nitelikli meslek elamanıdır.
Görevleri:
· Fuar/kongre öncesi hazırlıkları yapmak.
· Havaalanında rezervasyon , bilet işlemlerini ve yer hizmetlerini yapmak.
· Otobüs/trende/uçakta servis hizmetlerini yapmak.
· Protokol ve görgü kurallarına uygun olarak uçuş ekibi ve yolcularla etkili iletişim kurmak.
· Seyahat sırasında temel ilk yardımı yapmak.
AŞÇILIKTA İSTİHDAM ALANLARI
· Konaklama ve yiyecek içecek hizmeti yapan işletmelerde
· Özel ve kamu kurumlarının mutfakları
(hastane,okul,fabrika vb.)
· Kafeterya,bar ve restoranlarda
· Yemek fabrikalarında
· Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde
PASTACILIKTA İSTİHDAM ALANLARI
· Özel ve kamu kurumları,konaklama işletmelerinin pastaneleri
· Kurum mutfakları
· Kafeterya ve restoranlar
· Eğlence mekanları
· Ulaşım araçlarının yiyecek içecek üniteleri
HOST VE HOSTESLERİN İSTİHDAM ALANLARI
· Resmi ve özel havayolları
· Tüm otobüs şirketleri ve demir yolları
· Fuar,sergi,otellerin büro hizmetlerinde
ÜNİVERSİTE PROGRAMLARI
2 YILLIK YÜKSEKÖĞRENİM ÖNLİSANS PROGRAMI
· Aşçılık
· Gemi aşçılığı
· Gıda teknolojisi
· İkram hizmetleri
· Kültürel miras ve turizm
· Otobüs kaptanlığı
· Sağlık turizm işletmeciliği
· Turist rehberliği
· Turizm animasyonu
· Turizm ve otel işletmeciliği
· Turizm ve seyahat hizmetleri
4 YILLIK YÜKSEK ÖĞRETİM PROGRAMLARI
· Gastronomi
· Gastronomi ve Mutfak sanatları
· Konaklama işlemeliciği
· Konaklama ve turizm işletmeciliği
· Seyahat işletmeciliği
· Turizm işletmeciliği
· Turizm işletmeciliği ve otelcilik
· Turizm rehberliği
· Turizm ve otelcilik
· Yiyecek içecek işletmeciliği
ALANDAN MEZUN OLAN ÖĞRENCİLER
· 2 Yıllık ve 4 yıllık programlara sınava girip kazanarak alanın yüksek okullarını okuyabilirler.
· Alandan mezun olan öğrenciler iş yeri açma belgesi alarak özel işletme açabilirler.
· Alandan mezun olan öğrenciler lise sonrasında teknisyen ünvanı,2 yıllık alan mezunları tek
niker ünvanı alarak sektörde kendi alanlarında iş bularak çalışabilirler.